top of page
  • Writer's pictureNeringa Jagelavičiūtė

Moters ABC

Atnaujinta: 04-19

Kokios abėcėlės mokėtės apie buvimą moterimi ir kur? Moterų dienos proga kviečiu pasidairyti po anglakalbį pasaulį ir tai, ką apie buvimą moterimi ir gyvenimą apskritai yra pasakiusios anglakalbės autorės. Net jei nesate anglų kalbos žinovė, čia rasite citatų anglų kalba, kurias pasistengsiu kuo tiksliau perteikti lietuviškai. Jei mokate anglų kalbą, galėsite pasiskaityti apie citatų autores angliškai ir pasitikrinti savo žinias. Pristatau Jums savo mokymo(si) metodą: maloniai ir efektyviai. Apie tai, kas Jus domina. Šiandien - moters tema.




Taip jau sutapo, kad visos pasirinktos autorės yra amerikietės. Jų mintys žavingos ir brandžios, o pateikiu jas pagal vardo raides abėcėlėje: Ayn, Alice, Anne, Maya ir Tonni. Iš jų citatų sukūriau šiuolaikinės moters portretą. Kviečiu paskaityti ir pamąstyti drauge!


Po citatomis rasite trumpus aprašus (angliškai ir lietuviškai) apie kiekvieną autorę ir jų nuotraukas.


The Unstoppable / Nesustabdoma

Jei ne viskas, tai bent jau daug kas priklauso nuo požiūrio. Jei, užuot klaususi, "Ar galiu", padrąsinsite save: "O kodėl ne?", įgysite daugiau šansų pasiekti tai, apie ką svajojate. Pagalvokite apie energiją ir nuotaiką, slypinčią už šio klausimo!


“The question isn’t who is going to let me; it’s who is going to stop me.” —Ayn Rand


''Klausimas toks: ne kas man leis, bet kas mane sustabdys?''



Priceless / Neįkainojama


Autentiškumas - ne muziejinė vertybė. Tai gali būti gyva ir tai gali būti Jūsų rankose. Kiekviename žingsnyje galite rinktis, ar veiksmais išreikšti save, savęs ieškosite, ar viso labo apsiribosite primestais stereotipais ir elgesio modeliais. Nors iš pradžių gali būti keista ar baisu, praktikuojamas autentiškumas kuria autentiškas galimybes, o jos veda į autentišką gyvenimą.


“To sell your soul is the easiest thing in the world. That’s what everybody does every hour of his life. If I asked you to keep your soul – would you understand why that’s much harder? If it’s worth doing, it’s worth overdoing.” – Ayn Rand


''Lengviausia pasaulyje yra parduoti savo sielą. Todėl kiekvieną savo gyvenimo valandą visi tik tai ir daro. Jei paprašyčiau pasilikti savo sielą, ar suprastum, kodėl tai padaryti daug sunkiau? Jei verta dėl to stengtis, verta ir persistengti.''



Persistent / Atkakli

Atkaklumas, tikslų siekimas, jų kėlimas - Jūsų bilietas į savivertę ir prasmę. Koją kartais pakiša savigaila - netikęs įprotis, ribojantis galimybes reikštis. Kiekvienąkart pasidavusi savigailai, švaistau brangų savo potencialą. Kaskart tai prisiminusi "kulniuoju" atgal į atkaklumo kelią.


“Joy is the goal of existence, and joy is not to be stumbled upon, but to be achieved, and the act of treason is to let its vision drown in the swamp of the moment’s torture.” – Ayn Rand


''Būties tikslas yra džiaugsmas, ir jį ne šiaip surandame, o pasiekiame. Leisti džiaugsmo vizijai paskęsti akimirkos kančios liūne yra išdavystė.''



Empowering / Palaikanti

Mes, moterys, turime galią įkvėpti ir palaikyti artimuosius. Pirmiausia - save pačią. Neprivalome nudirbti įspūdingų darbų, išgarsėti, praturtėti. Bet yra viena pareiga, kurią kaip žmonės tikrai privalome atlikti - nuolat išreikšti tikėjimą kitu, įgalinti, palaikyti. Ypač norėtųsi palinkėti abupusio palaikymo ir supratimo savo bendražygių - kitų moterų atžvilgiu.


“The most common way people give up their power is by thinking they don’t have any.”

—Alice Walker


''Dažniausiai žmonės pasiduoda tada, kai mano, kad neturi jėgų.''



Respectful / Besižavinti

Kiek daug minčių tenka neigiamiems scenarijams ir dvejonėms. O kas, jei visą tą energiją skirtume įvertinti ir pasidžiaugti tuo, kas vyksta ir sukurti vizijai apie naujus pasiekimus?


“I have learned not to worry about love; but to honor its coming with all my heart.” —Alice Walker


''Išmokau nesijaudinti dėl meilės, o džiaugtis jos pasirodymu visa širdimi.''



Aware / Budri

Įsivaizduokite, kad sužinojote apie stebuklingą knygą, kurioje surašyti visi Jums rūpimi atsakymai. Ir ką darysite, išgirdusi, kad ta knyga yra Jūsų viduje? Ar rasite laiko ir kantrybės išgirsti ten glūdinčiai išminčiai?


“Put your ear down close to your soul and listen hard.” —Anne Sexton


''Priglauski ausį prie sielos ir atidžiai klausykis.''



Generous / Dosni

Dalindamasi turtėjate džiaugsmu ir turtinate pasaulį. Gal kartais atrodo, kad neturite ką duoti pasauliui, bet taip nėra. Tik Jūs viena galite taip matyti, girdėti, suvokti pasaulį, ir vien dėl to Jūsų nuomonė, Jūsų įgūdžiai, pasaulio suvokimas yra svarbūs.


“The joy that isn’t shared dies young.” —Anne Sexton


''Džiaugsmas, kuriuo nepasidalini, pasmerktas mirčiai.''



Attentive / Atidi

Kartais vis dar pagaunu save, mąstančią apie tai, kokį įspūdį sudarysiu. Tuomet primenu sau, kad bendravime ne tai svarbiausia. Kiekvienam žmogui svarbu būti išklausytam, suprastam. Todėl vis dažniau tai prisimenu ir galiu atsipalaiduoti - įtampą keičia lengvumas, o ryšiai su žmonėmis tampa gilūs ir prasmingi.


“I’ve learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.” —Maya Angelou


''Supratau, kad žmonės pamirš, ką jiems pasakei ar padarei, bet niekada nepamirš, kaip privertei juos jaustis.''



“You wanna fly, you got to give up the shit that weighs you down." —Toni Morrison


''Jei nori skristi, turėsi nusimesti visą slegiantį šlamštą.''


Be komentarų...


Apie autores



Ayn Rand (born Alisa Zinovyevna Rosenbaum)

(1905–1982) was a Russian-American writer and philosopher. She is known for developing a philosophical system she named Objectivism. Born and educated in Russia, she moved to the United States in 1926. After two early novels that were initially unsuccessful, she achieved fame with her 1943 novel, The Fountainhead.


Rusų kilmės amerikiečių autorė ir filosofė, sukūrusi filosofinę objektyvizmo sistemą. Apie jos knygą Šaltinis daugiau skaitykite čia.


Alice Malsenior Tallulah-Kate Walker

(1944) is an American novelist, short story writer, poet, and social activist. In 1982, she published the novel The Color Purple, for which she won the National Book Award for hardcover fiction, and the Pulitzer Prize for Fiction. An avowed feminist, Walker coined the term womanist to mean "A black feminist or feminist of color" in 1983.


Amerikiečių rašytoja, poetė, visuomenininkė. Prisiekusi feministė, Alice 1983 m. išrado terminą womanist - moteristė (woman+feminist), reiškiantį "juodaodė feministė".



Anne Sexton (born Anne Gray Harvey)

(1928–1974) was an American poet known for her highly personal, confessional verse. She won the Pulitzer Prize for poetry in 1967 for her book Live or Die. Her poetry details her long battle with depression, suicidal tendencies, and intimate details from her private life. It is interesting to note that her writing began only as a therapy, as her therapist encouraged her to write about her thoughts and feelings.


Amerikiečių poetė, pagarsėjusi asmeninėmis eilėmis. Įdomu, kad Anne pradėjo rašyti dėl terapijos, paskatinta savo terapeuto išreikšti savo mintis ir jausmus žodžiais.



Maya Angelou born Marguerite Annie Johnson

(1928–2014) was an American poet, memoirist, and civil rights activist. She published seven autobiographies, three books of essays, several books of poetry, and is credited with a list of plays, movies, and television shows spanning over 50 years. She received dozens of awards and more than 50 honorary degrees. Angelou is best known for her series of seven autobiographies, which focus on her childhood and early adult experiences. The first, I Know Why the Caged Bird Sings (1969), tells of her life up to the age of 17 and brought her international recognition and acclaim.


Moteris-kalnas. Poetė, septynių autobiografijų autorė, žmogaus teisių gynėja. Apdovanota daugybe apdovanojimų ir garbės ordinų. Bene įspūdingiausi eilėraščiai - Still, I rise ir Phenomenal Woman. Studijų laikais išverčiau šį eilėraštį (Phenomenal Woman) taip, kad dėstytoja negalėjo patikėti, jog tai mano darbas. Deja, eilėraščio vertimą pamečiau.



Toni Morrison (1931–2019) is one of the most celebrated authors in the world. In addition to writing plays, and children’s books, her novels have earned her countless prestigious awards including the Pulitzer Prize and the Presidential Medal of Freedom from President Barack Obama. As the first African-American woman to win the Nobel Prize in Literature, Morrison’s work has inspired a generation of writers to follow in her footsteps. Her novels are known for their epic themes, exquisite language and richly detailed African American characters who are central to their narratives.


Viena garsiausių pasaulio rašytojų. Pirmoji Nobelio literatūros premijos laureatė juodaodė, gavusi JAV Prezidento laisvės medalį iš prezidento Barack'o Obama'os.


Klausimai Jums


  • Kurios citatos įkvėpė labiausiai?

  • Kurią norėtumėte įgyvendinti šį pavasarį?

  • Kuri autorė ypač sudomino?

  • Rezonuoja moteriškumo temos? Norisi rasti bendraminčių ir prisijaukinti anglų kalbą? Junkitės prie Inspiring Women bendruomenės! Apie kursus








Šaltiniai:

wikipedia.com, biography.com, unsplash.com


97 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
Post: Blog2_Post
bottom of page