top of page
  • Writer's pictureNeringa Jagelavičiūtė

Gerumo bumerangas

Atnaujinta: 04-19


Jei gautumėte galimybę pakeliauti po Australiją, ką labiausiai norėtumėte pamatyti? Aš niekada nebuvau Australijoje. Labiausiai norėčiau pamatyti ne kengūras. Ir ne Uluru uolą. Norėčiau pažiūrėti, kaip čiabuviai naudoja bumerangą, išgirsti jo skriejimo garsą ir pamatyti, kaip paleistas į erdvę, sugrįžta atgal. Kodėl? Todėl, kad labai panašiai veikia ir mūsų ištarti žodžiai. Šiandien kalbu apie gerus, nuoširdžius žodžius, kuriuos išsakome aplinkos žmonėms ir kurie netikėtą akimirką grįždami sušildo iki kaulų smegenų.


Pirmas žingsnis: išsiugdyti įprotį reikšti padėką


Kaip manote, ko darbuotojai ilgisi didelėse įmonėse? Iš studentų, kurių nemaža dalis yra komandų vadovai, dažnai girdžiu, kad trūksta pripažinimo už atliktą darbą, pavykusią kampaniją, ir pan. Pripažinimu šiuo atveju vadinu žodinę padėką, paprasčiausią, bet tokį reikalingą gestą vidinėje įmonės komunikacijoje. Ir tai galioja net tarptautinėms įmonėms! Kodėl neturime konstruktyvaus feedback'o kultūros? O jei ir turime, kodėl ji toks retas reiškinys, labiau išimtis iš taisyklės?


Atsakymų daug, bet esminis toks: tai dar netapo įpročiu. Kaip ir prioritetu. O gaila. Žodinė padėka - būdas parodyti, kad matome, kas vyksta, kieno dėka vyksta ir paskata stengtis toliau. Turiu nuojautą, kad gebėjimas komunikuoti ne tik apie problemas, bet ir apie pasiekimus prisidėtų prie "employee churn", arba "nutekėjimo" į kitas įmones. Juk jei darbuotojas jaučiasi gerai, kam jam kur nors eiti?



Antras žingsnis: įjungti pastabumą, kas gero ir kieno dėka įvyko


Iliustracija: Neringa Jag


Jei sutariame, kad išreikšti padėką yra prasminga ir gali padėti kurti jaukią atmosferą įmonėje, teks įjungti pastabumą. Tai ir yra vienas didžiausių iššūkių įmonių ar komandų vadovams. Darbai veja vienas kitą, reikia spėti iki galutinių terminų, spręsti nenumatytas problemas, o jų atsiranda visada. Kokios dar padėkos? Ko jie iš manęs nori?


Trumpam apgręžkime situaciją. O kas, jei fokusuodami dėmesį į gerus dalykus juos paskatintume vykti dažniau? Čia ne kokia abra kadabra. Dėmesio galia didžiulė ir pagrįstai vertinama kaip svarbus gerovės elementas koučerių, autorių, psichologų. Ir be mokslinių tyrimų aišku, kad dėkingumas atveria širdį, kuria šiltą abipusį ryšį, tarpusavio pasitikėjimą ir supratimą.


Jei komandos, pavienių darbuotojų, kolegų ir įmonės pasiekimus rašytume į atskirą "The Agenda of Positive Things", neturėtume prabangos jų ignoruoti. Siūlau taip ir padaryti.


Trečias žingsnis: įsidėmėti tris dėkingumo frazes


Iliustracija: Neringa Jag


Nuo teorijos prie praktikos! Štai kelios frazės, kaip padėkoti kolegoms angliškai.


  1. I appreciate it when you [x] 

Išties gražu, kai tu...


Pavyzdys:

I appreciate it when you contribute constructively to our discussions.  


2. I can see you’ve put a lot of work into [x]

Matau, kad įdėjai į tai daug darbo.


Pavyzdys:

I can see you've put a lot of work into organizing this event; everything seems to be running smoothly.


3. I really like the way you [x]

Aš žaviuosi tuo, kaip tu...


Pavyzdys:

I really like the way you express your ideas during our meetings; it's clear and insightful.


Už ką padėkosite savo kolegoms?


Ketvirtas žingsnis: Mėgautis gerumu


Iliustracija: Neringa Jag


Po darbo skiname vaisius. Belieka mėgautis!


Pavyzdys iš asmeninės patirties moderuojant anglų kalbos grupes. Kurso gale paprastai skiriame laiko išsakyti pozityvų feedback'ą į kolegų dalyvavimą. Tai visada apjungia, pakylėja, įkvepia. Paskutinį kartą tokį jausmą išgyvenau gruodžio viduryje, kai baigėme Business English kursą.


Kadangi žodžiai be darbų mažai ką reiškia, ''pasivarginau'' iš anksto pamąstyti, kokie yra kiekvieno dalyviai asmenybės raktiniai žodžiai. Per jų prizmę padėkojau už indėlį į mūsų susitikimus. Buvo gera. Bet kaip nustebau, kai viena studentė staiga paklausė: "O galima, aš pasakysiu keturis žodžius apie Neringą?" (t. y. mane). Nors žodžių kišenėje neieškau, sunku būtų žodžiais išreikšti tam energijos pliūpsniui, kuris užgriuvo mane. Ir tai įkvėpė mane parašyti straipsnį "Gerumo bumerangas", kurį dabar ir skaitote!




39 peržiūros0 komentarų
Post: Blog2_Post
bottom of page