top of page
  • Writer's pictureNeringa Jagelavičiūtė

Besimokančios smegenys

Atnaujinta: prieš 4 dienas



Kaip jūs reaguojate, kai kas nors pasako: ''Mano smegenys visai netikusios" arba: "Aš tam per senas/-a"? Jeigu kartais ir patys taip pagalvojate ar panašiomis mintimis pasišvaistote, noriu pasidalinti tikra istorija apie neįtikėtiną smegenų gebėjimą keistis - neuroplastiškumą.


Negana to, kartu paskaitysime porą ištraukų anglų kalba iš knygos apie smegenis ir atliksime pratimų, kurie padės įsiminti naujus žodžius efektyviau nei įprasta! Pradedam?


Žmogus, kuris nesutiko su žodžiu "neįmanoma"


Jei manote, kad jums mokytis nelengva, galite ''pasimatuoti'' savo bėdą su Barbara Arrowsmith-Young. Apie Barbarą kalbėti galima daug ir labai daug. Jos knygą skaityti labai įdomu, bet ji prieinama tik anglų kalba. Laimei, lietuvių kalba radau apie ją straipsnį viename portale (visos nuorodos - straipsnio gale). Trumpai tariant, Barbara gimė su tam tikra fizine negalia ir psichine negalia. Ir jai pavyko šią negalią transformuoti, o šiuos pokyčius galima paaiškinti vienu reiškiniu: neuroplastiškumu.


Barbara nuo gimimo turėjo visą puokštę sutrikimų. Pirmasis jų: sunkumas orientuotis erdvėje (erdvinio mąstymo stoka). Praktiškai tai reiškė, kad ji nesigaudė erdvėje, nuolat pasiklysdavo ir neprisimindavo, kur yra kokie daiktai, jei jų nematydavo prieš akis. Dar viena negalia - kinestezinis sutrikimas. Ji negalėjo valdyti kairiosios savo kūno pusės ir nesuvokė, kaip šioji juda. Trečias iššūkis buvo rasti prasmės ryšį tarp skirtingų simbolių, kartu - ir suprasti ryšį tarp priežasties ir pasekmės. To pasekoje ji keistai elgėsi tarp žmonių ir niekaip nesuvokdavo, kas vyksta dabartyje - tai jai pavykdavo tik "atsukant" praėjusius įvykius ir bandant rasti ju tarpusavio ryšius.


Kokia Barbaros paslaptis? Atkaklumas. Ji mokėsi nepaisant to, kad mokytis jai buvo nepaprastai sunku. Ji bandė suprasti save, nors tuo metu (šeštajame-aštuntajame dešimtmetyje) medžiagos apie mokymosi sutrikimus buvo sąlyginai nedaug. Iš atkaklumo sekė tai, kad ji rado būdų, kaip sau padėti - eksperimentavo su savo pačios sugalvotais pratimais smegenims lavinti, O vėliau tuos būdus išvystė ir pritaikė plačiau, įkūrusi Arrowsmith mokyklą Toronte (Kanada) bei sukūrusi Arrowsmith mokymų metodiką mokytojams dirbti su vaikais, turinčiais sutrikimų.


Ar neuroplastiškumas tikrai toks naujas?



Savo knygoje ''The Woman Who Changed Her Brain'' Barbara pateikia faktų, iliustruojančių neuroplastiškumo idėjos ganėtinai garbų amžių. Štai keli pavyzdžiai.


Italija, 18 amžius. Medicinos, chirurgijos ir ginekologijos profesorius Vincenzo Malacarne tyrinėja, kaip smegenis veikia pratimai. Aprašomi jo bandymai su paukščiais ir šunimis. Paėmęs dvi poras paukščių iš to paties lizdo, vieną porą intensyviai treniravo, o kitos netreniravo visai. Tą patį atliko ir su šunimis. Kai gyvūnai buvo užmigdyti, mokslininkas pamatė, kad gvūnų, patyrusių stimuliaciją, smegenys buvo didesnės nei tų, kurie jos negavo. Ypatingai padidėjusi buvo smegenėlių (cerebellum) sritis, atsakinga už motorikos kontrolę ir koordinaciją.


Štai toji pastraipa angliškai.


''He took pairs of birds from the same nest and subjected one pair to intense training, the other pair to none. He then conducted the same experiments with dogs: one pair got the enrichment of intense training, and the other pair got no stimulation. When the animals were euthanized, Malacarne found that the brains of stimulated animals were larger than those of their counterparts, and especially in the cerebellum—the part of the brain that governs motor control and coordination.'' (p. 38)


Prie jos dar grįšime vėliau. O dabar - kiti mokslininkai.


19-20 a. sandūra, Ispanija. Neuromokslininkas, histologas Santiago Ramón y Cajal iškelia hipotezę, kad tinkamai veikiant smegenis galima jas "perbraižyti", tai yra, pakeisti jų struktūrą ir veikimą.


1948 metai, Lenkija. Neurofiziologas Jerzy Konorski faktiškai sukuria neuroplastiškumo sąvoką, paminėjęs ją savo knygoje ''Conditioned Reflexes and Neuron Organization''.


Kaip matome, hipotezės ir tyrimai smegenų plastiškumo kryptimi atliekami bent porą šimtmečių.


Neuronai ne tik atrodo, bet ir auga kaip... medžiai



Tokia mintis atėjo žiūrint į iliustraciją Barbaros knygos 59 puslapyje - buvo pateikti du žiurkių smegenų neuronai, kurių vienas paimtas iš standartinės aplinkos (mažesnis, mažiau išsišakojęs, tai yra, turintis mažiau dendritų), o kitas - iš praturtintos, daugiau impulsų siuntusius aplinkos (didesnis, labiau išsišakojęs tiek ties "šakinimis", tiek ties "vainiku", taigi turintis daugiau dendritų).


Sakoma, geriau vieną kartą pamatyti nei šimtą kartų išgirsti. Galbūt ir jums atsiskleis neuronų paslaptys, tyrinėjant šį paveikslėlį (autorė - Monica Schroeder) "Keturios neuronų rūšys".


Jei esate smalsūs, nors neturite medicininio išsilavinimo, pamiklinkime smegenis ir apsišvieskime! Beje, galbūt terminas "apsišvieskime" nėra tik metafora - juk neuronai bendrauja per nervinius ir cheminius impulsus, kurie stebimi kaip elektros signalai (srovės). Tai - mano hipotezė!


Kaip manote, ką galėtų reikšti "unipolar neuron"? Uno - tai vienas. Kaip žodyje unikalus. Tai yra vienpolis neuronas, ne kitaip. Vikipedija ''sako'', kad šie neuronai teturi vieną ataugą ir būna tik gemalo organizme. Beje, neuronų ataugos sudarytos iš aksonų (arba impulsų siuntėjų) ir dendritų (arba impulsų priėmėjų).


Atitinkamai "bipolar neuron" yra toks, kuris turi du polius (ataugas), taigi dvipolis neuronas. ''Bi'' reiškia du, kaip žodyje bilingual - dvikalbis. Juk jūs tikrai esate mažiausiai dvikalbis ar dvikalbė, o gal ir daugiakalbis/-ė (multilingual)? Toje pačioje enciklopedijoje randu, kad tai dvi ataugas turintys neuronai, ir jų galime rasti akies tinklainėje ir vidinėje ausyje.


Na, tai ką reikštų "multipolar neuron"? Teisingai, daugiapolis neuronas arba daug ataugų turintis neuronas. Jų organizme yra daugiausiai, vėlgi ''sako'' Vikipedija. Daugiausia šio tipo neuronų yra centrinėje nervų sistemoje.


Apie piramidinius neuronus palieku domėtis patiems (nuorodos - straipsnio gale). Užsiminsiu tik, kad jie yra pagrindiniai didžiųjų galvos smegenų pusrutulių smegenų žievės ir hipokampo (girdėta, bet ką gi jis veikia? ogi atsakingas už emocijas, atmintį) neuronai.


Jei kada teko skaityti knygą "Paslaptingas medžių gyvenimas" (autorius - gamtininkas Peteris Wohllebenas) ar bent viena ausimi girdėti apie tai, kaip medžiai bendrauja šaknimis ar cheminėmis medžiagomis, paralelė tarp neuronų ir medžių tampa dar akivaizdesnė. Dar kartą pasitvirtina tiesa, kad žmogus yra mikrovisata.


Paskaitome angliškai?



Gana vien tik domėtis neįtikėtinais kitų žmonių pasiekimais. Patirkime savo kailiu, ką reiškia įveikti bent vieną kitą įsitikinimą, kad ko nors nesugebame.


Štai pastraipa apie italų mokslininko (kokia ten jo pavardė?) Vincenzo MALACARNE. Mala, mala grūdus. Carne beveik kaip ''corn''. Keistos asociacijos, bet - kokia Vincenzo pavardė? Malagrūdus: ...............................


Aha, apšilome. O dabar - paveiksliukas su tekstu. Paskaitome ir sutelkiame dėmesį į keturis paryškintus žodžius.



Pirmas - CONDUCTED. Koks tai žodis (pabandykite pasakyti pagal kontekstą):

a) daikto vardas, daiktavardis (angl. noun)

b) veiksmo vardas, veiksmažodis (angl. verb)

c) pobūdžio vardas, būdvardis (angl. adjective)


Aš renkuosi atsakymą ''b'' ir - būk tu man, esu teisi. ''Conduct'' - vykdyti, atlikti, o ''conducted'' - būtasis laikas (praeitis, past simple tense). Kaip jums įsiminti šį žodį? Gal jis jums ką nors primena? Tarkime, kondensuotą pieną ar konduktorių? Gali būti bet kas, kas padėtų susieti žodį su paveiksliuku. Tai kaip angliškai pasakyti: jis atliko eksperimentus? O: jis atliko tuos pačius eksperimentus?


Taip, taip ir dar kartą taip: He conducted the same experiments.


O kaip jūs pasakysite, aš atlikau tuos pačius eksperimentus? Ir įsivaizduokite save laboratorijoje!


Antras žodis. TRAINING. Na, tai tikrai ne treningas. Bet susiję su treniruotėmis, kai jūs galite vilkėti ir treningą! Vėlgi, trumpas testukas. Koks tai žodis (pabandykite pasakyti pagal kontekstą):

a) daikto vardas, daiktavardis (angl. noun)

b) veiksmo vardas, veiksmažodis (angl. verb)

c) pobūdžio vardas, būdvardis (angl. adjective)


Būčiau teisi, jei rinkčiausi ''a'' variantą. Todėl jį ir renkuosi.


Koks žodis apibūdina ''training'' pateiktame paveikslėlyje? Kaip jūs pasakysite ''intensyvus treniravimas''? O jums patinka intensyvus treniravimas? Kaip jūs to paklausite angliškai savo naujo kolegos?


Trečias žodis. THAN ir ketvirtas THAT. Raskite tarp jų vieną skirtumą. Teisingai, skiriasi paskutinės raidės. Kuris žodis išreiškia palyginimą ''negu, už'', o kuris reiškia "kuris"? Kaip jūs pasakytumėte, kad esate jaunesnis/-ė už savo draugą? O kaip šį sakinį paneigsite?


Aš sakyčiau, ''I'm younger than my friend that is younger than my brother.''


Ir ką aš pasakiau antroje sakinio dalyje? Ką reiškia žodelis ''that"? Teisingai, visiškai taip, "kuris". Šis žodis yra saugus žodis ta prasme, kad galime jį naudoti tiek su asmenimis (kitas pasirinkimas - who), tiek su daiktais, reiškiniais (kitas pasirinkimas - which). Tai kaip pasakytumėte: Tai yra filmas apie eksperimentą, kurį atliko mokslininkas po intensyvios treniruotės. Filmas yra įdomesnis už knygą!"


Na?


Gal užsirašysite?


''That's a film about an experiment that was conducted by a scientist after intensive training. The movie is more interesting than the book.''


Vyšnia ant torto



Į mane kreipiasi žmonės, turintys įvairių tikslų dėl anglų kalbos. Labai dažnai tai yra noras perlipti kalbėjimo baimę. Dar dažnai girdžiu, kad žmonės norėtų skaityti knygas angliškai. Galbūt mums pavyks paskanauti šios vyšnios - kam gi laukti neapibrėžtos ateities?


Po viso, kas parašyta, būtų labai normalu sulaukti klausimo: ''So, what's the moral of the story?'' Suprask: Tai kokia pagrindinė mintis?


Štai ji - skaitome tiek kartų, kiek reikės, kad ką nors suprastumėte. Du, tris, penkis, dešimt. Pasijuskite Barbaros kailyje - atlikite mokslinį eksperimentą - arba, angliškai tariant, step into her shoes!



Pirmas sakinys talpina tris kertinius dalykus, svarbius ne tik žmonėms su mokymosi sutrikimais, bet apskritai visiems žmonėms. Šifruojam šiuos tris muškietininkus? ''Accurate'' reiškia tikslus, o ''accuracy'' yra daiktavardis, taigi - tikslumas. ''Automatic'' būtų automatiškas, ''automatically'' - automatiškai, o ''automacy'' (beje, visi trys žodžiai prasideda raide [o], nes ''au'' niekada netariamas kaip šuniukas loja. Paklausykite čia) - dar vienas daiktavardis, taigi... automatizmas (mokykis tol, kol taps įpročiu). ''Consistency'' - tikrai ne konsistencija, bet tai, kas leidžia jai atsirasti. Jei pakankamai ilgai ir sistemingai plaksime skystą tešlą, galiausiai gausime tinkamą konsistenciją. ''Consistency'' yra nuoseklumas.


Paskui turime istoriją apie elektros lemputę (light....... kaip?) bulvė, bulbė. Lightbulb. Elektros lemputė dega tol, kol sukama ją generuojanti rankenėlė. Mokytis reikia taip, kad lemputė nuolat degtų. O rezultatai yra tokie, kiek darbo įdedate. Mes turime patarlę apie mokslo karčias šaknis, kurios dar primena mūsų temą apie neuronus, jų dendritus ir paraleles su medžiais. Na, to sum up:


- Mokytis efektyviai galime tik mokydamiesi nuosekliai,

- Mokymasis padeda smegenims augti, plėstis, keistis,

- Mokytis gali būti smagu, jei pasitelkiame vaizduotę ir turime (išlaisviname) humoro jausmą.


Koks jūsų įžvalgų sąrašas?


Jei nagai niežti dar ką nors pridurti (o man visada taip ir yra), dvi razinos pabaigai. Skaityti teks be gido, bet juk ir tai yra gera praktika!





Norite mokytis anglų kalbos ir sužinoti įdomiausių dalykų apie save? Mano kuriamos autorinės pamokos yra būtent apie tai. Mes žiūrime vaizdo įrašus, mokomės frazių, kurias girdime ir diskutuojame apie tai, ką sužinojome. Angliškai!




Barbaros istorija Delfi portale

Barbaros svetainė

Peteris Wohllebenas "Paslaptingas medžių gyvenimas": Vakaras su knyga, LRT svetainė

Neuronai, Vikipedija

Piramidiniai neuronai, Vikipedija


Photo credit: Unsplash.com, Fineart America.



60 peržiūrų0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
Post: Blog2_Post
bottom of page