top of page
  • Writer's pictureNeringa Jagelavičiūtė

Kokia nauda iš įkvėpimo?

Atnaujinta: 04-19


Ar kada nors sprendėte kryžiažodį? Pamenate tą jausmą, kai atspėji žodį? Kažkodėl būna smagu. Žurnalistas, autorius ir Flow Research Collective (organizacija, tyrinėjanti ir lavinanti asmenybės efektyvumą) vadovas Steven'as Kotler'is šį jausmą aiškina taip: kai "pataikote" teisingą atsakymą, smegenis užplūsta dopaminas, kuris ir sukelia pasitenkinimą. Dopaminas, beje, yra neurotransmiteris arba - cheminis junginys, kurio paskirtis - pernešti impulsus tarp neuronų. Konkrečiai dopaminas skatina motyvaciją ir malonumą. Bet kaip dopaminą prisikviesti į kasdienius darbus, tarkime, anglų kalbos pamokas?


Kas yra Flow State, arba buvimas tėkmėje?



Flow State, kaip ir Mindfulness, yra apie buvimą čia ir dabar. Mindfulness dažnai siejasi su joga, meditacija, sąmoningu kvėpavimu - praktikomis, kurios padeda pajausti save kūne, aplinkoje, šioje akimirkoje. Flow State yra labiau į mūsų temą, nes ši buvimo tėkmėje būsena neatsiejama nuo produktyvios veiklos. Juk tikrai esate pastebėję, kad kai kurie darbai einasi kaip "per sviestą", o kiti tarsi stringa, vis ieškote dingsčių jų vengti, nebaigti ar net nepradėti! Kai esame pasinėrę į savo užduotį taip, kad net laikas "sustoja" ar "pralekia", tai ir yra buvimas tėkmėje. Jei prisiminsite kokią nors malonią veiklą, kuri visiškai atima jūsų laiko pojūtį, netgi alkio pojūtį - žinokite, tuo metu esate pasinėrę ir tarp daugybės kitų cheminių darinių jūsų smegenis maloniai skalauja dopaminas, slopinantis netgi alkio pojūtį! Šitam procesui mes turime seną gerą žodį "įkvėpimas", ir jis gali būti naudingas mums visiems nepaisant to, kokia veikla užsiimame.


Įkvėpimo privalumai



Kone akivaizdūs. Jei Tomas ar Jurga vienu prisėdimu prie kompiuterio gali pasidaryti gerą prezentaciją rytojaus susirinkimui, nė kartelio nenuėję į virtuvę, prie kavos aparato, persimesti žodeliu su kolega ar namiškiu (priklauso nuo to, kur dirba), bent jau tą dieną ar tą valandą jie yra produktyvūs. Iš to išplaukia daug gerų dalykų: prezentacija veikiausiai gausis įdomi, todėl ir pristatyti ją bus vienas malonumas, o jūsų kolegos užsikrės entuziazmu, o vadovas patapšnos per petį. Žinoma, gali taip ir nenutikti. Juk sėkmė šypsosi ne visada. Bet ar įkvėpimas yra sėkmė? Ar jis ateina kada panorėjęs, ar galime jam šiek tiek padėti, sukurti jam palankias sąlygas ir jį suprojektuoti?


Veiksmų planas: Flow State būsena kasdien


Jei aš galėčiau taip paprastai pasidalyti paslaptimi, kaip prisišaukti įkvėpimą, jau būčiau nebe mokytoja, o kokia super koučerė. Bet mokyti man patinka, o patinka todėl, kad susikuriu įdomų kontekstą. Tai, kas įdomu man, ir kas įdomu jums, gali skirtis. Bet juk nesvarbu, nes jūs tikrai žinote, kas jus domina. Taigi bent jau kalbant apie anglų kalbą, rinkitės įdomias laidas, video, straipsnius, užuot skaitę apie neegzistuojančius žmones, kokį Džoną ir jo menamą mėgstamiausią bandelę ar geriausiai praleistą dieną. O jei rimčiau, būti tėkmėje yra gana paprasta - padeda pats organizmas, motyvuodamas malonia savijauta. Kiek sunkiau į ją patekti, ir visai ne todėl, kad reikėtų daryti kažką ypatinga. Koją mums pakiša mūsų įpročiai, kuriems ir turėsite pasipriešinti.


Pirmas dalykas - kaip pradedate savo rytą. Šį pavasarį išverčiau iš anglų kalbos knygą apie mąstymo pinkles Netikėk niekuo, ką galvoji. Joje autorius Joseph Nguyen primena svarbią tiesą: mūsų dienos pradžia užduoda toną visai dienai. Neveltui sėkmingi žmonės turi ryto rutiną, kurios laikosi ir kurios dėka, beje, jie yra sėkmingi. Ryte galima veikti daug ką, bet svarbu "neišsitaškyti". Produktyvios dienos rytas turi būti ramus, vadinasi, skrolinimą šalin, nelauktus skambučius - šalin, pirmiausia susidėliokite savo mintis, planus, ketinimus. Fizinė veikla neprošal, nes skatina mąstymą ir jį sutelkia.


Antras dalykas - svorio centras. Čia mano metafora. Žiūrėkite, kur jūsų svorio centras ir ar iš viso jį turite, ar vos pypelėjus telefonui puolate tikrinti "įvykių" ir padarote sau meškos paslaugą. Viskas, kas padeda išlaikyti svorio centrą, dėmesį, susikaupimą - sveikintina ir tai neša jums sėkmę. Visa kita yra pašaliniai trukdžiai, kurie neturi tapti svarbesni už jus pačius. Nebent tai jūsų vaikai. Bet mes kalbame apie darbus. Esmę supratote ir patys seniai žinote.


Sąrašą tęsti palieku patiems. Susimąstę nebūtinai tapsite produktyvesni, bet prisiminsite, ko norite pasiekti. Linkiu, kad tai būtų stipri motyvacija veikti ta kryptimi.


Nuorodos

Knyga The Art of Impossible, autorius Steven Kotler

Knyga Don't Believe Everything You Think > jau ir lietuvių kalba (vertė Neringa Jag)


Photo Credit: Unsplash



50 peržiūrų0 komentarų
Post: Blog2_Post
bottom of page