top of page
Writer's pictureNeringa Jagelavičiūtė

Malonumas ir anglų kalba

Atnaujinta: 04-19



Jei trumpam apsimestume, kad mokytis gali būti malonu, kaip pakeistumėte posakį: "Mokslo šaknys karčios, bet vaisiai - saldūs"? Visai neseniai per vieną baigiamąjį Inspiring women susitikimą išgirdau kai ką, kas man pačiai atvėrė akis. "Didelė laimė, kad čia nebuvo jokių užduočių apie pokalbius autobuse, restorane, metro. Juk ten galima susikalbėti ir pirštais!'' Kitos grupės dalyvė pastebėjo: "Gerai, kad nereikėjo pasakoti apie save - savo vestuves, kurių neprisimenu ir kita. Daug įdomiau kalbėti apie kitas asmenybes." Citatos nėra tikslios, bet mintis maždaug tokia. Šių studenčių dėka aiškiau supratau, kad dauguma žmonių vis dar turi nekokį įspūdį apie anglų kalbos kursus. Kodėl apie tai nepagalvoju pati? Nes kasdien gyvenu įdomia anglų kalba ir su savo studentais veikiausiai esu tam tikrame socialiniame burbule. Šį kartą norėčiau praplėsti savo burbulą ir įsileisti į jį tuos ir tas, kuriems smalsu. Taigi, kaip padaryti, kad mokytis būtų malonu?


Savarankiški žingsniai su atominiais įpročiais



Kas yra atominiai įpročiai, sužinosite James Clear knygoje tuo pačiu pavadinimu. Šis žmogus tituluojamas kaip vienas geriausių pasaulio ekspertų įpročių formavimo srityje. Kaip jam tai pavyko? Jo metodika patvirtina seną gerą posakį, kad genialumas slypi paprastume. Sudėtingos teorijos jo dėka tampa aiškiu žingsnių planu, kurį galite įgyvendinti po truputį. Naujausios psichologijos, neuromokslo ir biologijos temos tampa audiniu, iš kurio jis gražiai dėlioja aiškų gidą norintiems keistis. Viename interviu (nuoroda - po straipsniu) "Atominių įpročių" autorius dalinosi įžvalgomis apie tai, ką reikia keisti, norint pasikeisti.


Kaip manote, kokį vaidmenį pokyčiuose vaidina jūsų fizinė aplinka (tarkime, darbo stalas, biuras, kabinetas)? O kaip jus veikia supantys žmonės - kolegos, draugai, artimieji? Na, o ar nepamiršote minčių? Kaip jūsų požiūris, pavyzdžiui, į mokymąsi veikia jūsų motyvaciją (ar nenorą) mokytis? Tik ką išvardinau tris veiksnius, kurie turi didžiulę įtaką pokyčių eigai. Angliškai tai skamba taip: "your physical environment", "your social environment" ir "your approach". Kokie būtų tie savarankiški žingsniai? Pokyčiams reikia ruoštis, nes "Victory loves preparation" (iš lotynų kalbos "Amat victoria curam"). Kas jau kas, o romėnai mokėjo skinti pergales.


Išgalvota istorija, arba kaip pritaikyti teoriją sau


Imkime pavyzdį, kad Jūratė nori atgaivinti savo anglų kalbos žinias. To paties nori ir Tomas. Jūratė nedirba, nes šiuo metu augina du mažamečius vaikus. Turi aukštąjį išsilavinimą ir penkerių metų darbo stažą teisinėje įmonėje. Anglų kalbos mokėsi mokykloje ir universitete, mokėjo gana gerai, bet visai neturi kalbėjimo praktikos. Tomas visai nepažįsta Jūratės, bet jam reikia prisiminti anglų kalbą, kurios mokėsi tik mokykloje. Šiuo metu jis dirba pardavimų vadybininku, todėl vis dažniau prireikia bendrauti angliškai konferencijų metu ar panašiai.


Šių dviejų žmonių situacija šiek tiek skiriasi. Norint susidaryti pokyčių planą ar tiesiog jų imtis, reikia suprasti, kur esate. Neveiksminga būtų perskaičius knygą iškart viską taikyti aklai. Lygiai taip pat mokytis negalima "uniforminiu" būdu - kaip tai vyko mokykloje. Teks išrasti naują, savitą mokymosi būdą ar būdų, kurie būtų išmanūs, nes tiktų konkrečiai jums. Tai padės išsiaiškinti keli klausimai.


Pokyčių kompasas


Kaip jau minėjau, norint keistis ar keisti, reikia gerai suprasti, kur esate, ką reikia pakeisti pirmiausiai. Susidėlioti prioritetus. Tai padaryti padės pokyčių kompasas - klausimų rinkinys.



  1. Kuo jūs domitės? Ką veikiate laisvalaikiu? Ką norėtumėte veikti, jei turėtumėte daugiau laiko?

  2. Kaip jums paprasčiausia įsiminti naują informaciją? Ar esate "knygų žmogus", o gal labiau mėgstate žiūrėti filmus ir vaizdo įrašus?

  3. Kuriuo dienos metu jaučiatės geriausiai, kada jūsų energinis pikas? Ar esate vyturys, ar pelėda? Ar galite laisvai disponuoti savo laiku, ar tenka derinti su darbu biure, vaikų priežiūra?

Jei prisiminate James Clear ir tris jo paminėtus pokyčių veiksnius - fizinę aplinką, socialinę aplinką ir požiūrį, du iš šių klausimų yra apie tai. Socialinė aplinka yra ir mūsų mėgstamos veiklos, ir skaitomos knygos, ir žiūrimi filmai, ir žmonės, su kuriais bendraujame. Nuo to priklauso ir fizinė mūsų aplinka - tarkime, jei mėgstate sportuoti, jūsų akiratyje pasitaikys daugiau sportinio inventoriaus nei tarkime, akiratyje žmogaus, kuris domisi menu - jį galbūt sups paveikslai ar muzikos instrumentai.


Praktikai grįžkime prie Jūratės ir Tomo. Jūratė yra mama, bet ji turi teisinį išsilavinimą. Gali būti, kad šiuo metu jai aktualus vaikų auklėjimas, žinios apie sveiką mitybą, šeimos gerovę apskritai. Galbūt teisė jos visai nedomina, o jei galėtų atsukti laiką atgal, mokytųsi psichologijos. O Tomas yra nevedęs, turi draugę, bet daugiausiai dėmesio iš jo pareikalauja darbas, verslas. Jam tikriausiai aktuali saviugdos tema, efektyvūs pardavimo metodai. Be to, laisvalaikį jis mėgsta leisti atvirame ore - žaisti futbolą arba bėgioti.


Ką veikti su visa šia informacija?


Pabandykite atspėti, kokios temos galėtų atsirasti šių žmonių gyvenime anglų kalba. Pamąstykite.


Jūratė: .....................................

Tomas: ....................................


Na, tai kuriam iš jų patartumėte pasiklausyti futbolo naujienų angliškai? Arba paskaityti anglišką straipsnį apie sveiką mitybą? O parsisiųsti anglišką audio knygą apie pardavimus? Esmę turbūt pagavote. Tai, kas jus domina, turėtų nedelsiant atsidurti jūsų kasdienybėje, tik angliškai.


Dėl antro klausimo - tai labiau apie jūsų požiūrį. Galbūt esate girdėję, kad žmonės skirstomi į vizualikus (tuos, kuriems pasaulio suvokimui labai svarbus vaizdas), audialikus (tuos, kurie pirmenybę teikia garsams, kalbai) ir kinestetikus (tuos, kuriems svarbu liesti, jausti fizinį kontaktą). Visi turime tam tikrų bruožų, bet kai kurie yra vyraujantys. Kalbą jaukintis siūlyčiau per tuos "kanalus", kurie jums artimiausi. Vaizdo įrašai, knygos skaitymas - vizualikams. Vaizdo, graso įrašai, tinkalaidės, audio knygos - audialikams. Veikla, kuri jums patinka, tik su angliškomis nuorodomis (joga, meditacija, bėgimas, mankštos) - kinestetikams. Ir vėlgi, tai tik gairės. Kuo įvairesni kalbos įsisavinimo kanalai, tuo lengviau ją prisijaukinsite. Kliaukitės šeštuoju savo pojūčiu - intuicija ir derinkite visus informacijos priėmimo kanalus pagal nuotaiką. Šiek tiek juokauju, bet esmę supratote.


Taigi, tarkime, Jūratei labai patinka klausytis garso įrašų, radijo, dainuoti ar kalbėtis. Ką jai pasiūlysite pirmiausiai: daryti mankštą angliškai su ausinukais, skaityti anglišką knygą ar pasižiūrėti filmą? Klausymas = audialikas = ausinukai.


Trečias klausimas yra apie laiką. Ne paslaptis, kad naudinga atsidurti tinkamu laiku tinkamoje vietoje su tinkamais žmonėmis. Taisyklė galioja ir anglų kalbai. Mokytis reikia tuo laiku, kai jūsų smegenys veikia aktyviausiai, jaučiatės žvaliausiai. Idealiu atveju. Kartais ideliai nesigauna - tam yra papildomi klausimai. Jei imliausi esate ryte, bet dėl kitų įsipareigojimų (vaikų darželiai, mokyklos, darbas biure nuo aštuonių ryto ar kt.) negalite ryte mokytis, raskite antrą geriausią variantą. Galbūt per pietų pertrauką, kai ryto pareigos atliktos, bet galva dar "šviežia". Ar popiet, kai nudirbsite pagrindinius darbus, bet dar turėsite šiek tiek laiko iki darbo pabaigos.


Atsargiai, čia tyko spąstai. Gali būti, kad pasakysite sau: "Šiuo metu neįmanoma niekur įterpti anglų kalbos". Ir galbūt jūs esate teisūs. Bet daug dažniau tai tik išsisukinėjimas. Visada galima atsikelti anksčiau ar susikeisti vaikų logistikos pareigomis bent porą kartų per savaitę su antra puse. Arba vietoj mėgstamos treniruotės patreniruoti anglų kalbos raumenis bent kartą per savaitę. Tai - įpročio formavimo klausimas. Keistai ar neįtikimai atrodo tik tol, kol tampa įprasta.


Smagumo belaukiant



Prisiminkite, kad geri dalykai retai nukrenta iš dangaus. Tai priklauso ir nuo požiūrio, ir nuo pastangų. Ir - ne paslaptis - nuo disciplinos. Mokymosi vaisiai yra saldūs, o šaknys - gilios. Iš pradžių bus visko - ir dvejonių "kam aš tai darau?", ir vidinių (ar išorinių) priekaištų "esu apgailėtina(s)", ir protesto akimirkų "viskas, man jau gana". Visa tai yra normalu ir kartais netgi galite padaryti pertrauką. Smagumo negalima forsuoti per stipriai. Įviliokite savo smegenis į smalsumo spąstus, o kartais apdovanokite save už tai, kad ryžotės mokytis. Galite tai daryti reguliariai, tarkime, paskutinį mėnesio penktadienį. Nueikite į kiną, nusipirkite naują knygą, laikrodį ar suknelę, pabėgiokite - jei tik tai teikia jums džiaugsmą.


Jei pasirodys, kad vienam ši kelionė per sunki, visada galite rasti kalbos gidą. Mokymai su profesionalia kalbų mokytoja suaugusiems pažengusiems studentams - puiki dovana sau arba jūsų darbuotojui.





Nuorodos


James Clear internetinė svetainė



Straipsnis anglų kalba apie tris mokymosi stilius: vizualinį, audialinį ir kinestetinį


Testas: nusistatykite savo mokymosi stilių


Mokomoji medžiaga su James Clear įžvalgomis atrodo štai taip. Norite pradėti mokytis?





Photo credit: Unsplash.com


88 peržiūros0 komentarų

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page