top of page
  • Writer's pictureNeringa Jagelavičiūtė

Perfekcionizmo spąstai

Atnaujinta: 04-19



Kaip manote, ką perfekcionistas daro, kad kalbėtų? Jis arba ji... ruošiasi. Kaip perfekcionistė neneigsiu - ruošis reikia, tobulintis - taip pat. Bet, kad neliktumėte tuščiomis ir įgytumėte kalbėjimo patirties, pasidalysiu 3 įžvalgomis. Jos turėtų padėti išbristi iš perdėto reiklumo sau ir pagaliau prabilti - lietuviškai, angliškai, kaip tik jums prireiks.


Kalbėti - tai kaip žaisti šachmatais



Ar kada žaidėte šachmatais? Iš tiesų nelabai svarbu. Jei žaidėte, žinote, kad žaidimas gan sudėtingas. Jei nežaidėte, veikiausiai vis tiek manote, kad tai sudėtingas žaidimas. Abiem atvejais esate teisūs.


Šachmatuose yra 6-ių kategorijų figūros: karalienė, karalius, bokštas, rikis, žirgas, pėstininkas. Kai kurių figūrų yra po 1 kiekvienai spalvai (žaidėjui). Tai - karalius ir karalienė. Kai kurių figūrų yra po 2: rikis, bokštas, žirgas. Pėstininkų yra net po 8 kiekvienam žaidėjui. Būtent todėl, kad šachmatai yra dviejų žmonių žaidimas, galime palyginti pokalbį su šachmatais. Pašnekovai turi tam tikrą vaidmenį, poziciją, ir ją išreiškia skirtingomis kalbos dalimis-šachmatų figūromis. Šių figūrų kombinacijų pokalbyje, kaip ir šachmatų, yra ganėtinai daug. Ir visgi jų galima išmokti. Geras šachmatų žaidėjas turėtų būti neblogas pašnekovas, jei tik žodį jis valdo taip, kaip ir šachmatus - pagal tam tikras taisykles, nusistovėjusias normas, hierarchiją.


Kalbos logika svarbi pasiruošimo etape



Ir čia mes pereiname prie perfekcionistų. Įsivaizduokite, kad susėdo du perfekcionistai, kurie bando žaisti šachmatais. Kas vyks? Išoriškai beveik nieko. Taip yra ir su perfekcionistais-kalbų sudentais. Viduje, smegenyse kunkuliuoja daugybė variantų, kaip ir ką reikėtų sakyti, bet ieškodami to vienintelio tobulo žodžio ar frazės prarandate galimybę, o ir norą kalbėti bei nusiteikimą klausytis. Ką tai reiškia?


Logika kalboje, kaip ir šachmatuose, egzistuoja. Jos reikia paisyti. Jūs galite mokytis skirtingas "ėjimų-žodžių kombinacijas", turite mokėti esmines gramatikos taisykles iki žaidimo arba pokalbio. Visgi pasiruošimas turi ribas, ir jei norite sužaisti partiją, pasiruošimą teks trumpam nutraukti ir išlįsti į nekomforto zoną.


Pokalbis - ne kovos laukas


Todėl, kad ir kaip mylėtumėte tobulumą, pokalbyje teks nusiginkluoti ir tapti pažeidžiamiems. Skirtingai nei šachmatai, pokalbis nebūtinai yra kovos laukas. Netgi į šachmatus galima žiūrėti kaip į žaidimą, abipusį augimą. Kodėl tada taip bijome pokalbio? Iš tikrųjų pamesti tobulumo karūną visai nebaisu. Kai netobulumą iškeičiate į pažeidžiamumą, viduje kažkas atsipalaiduoja.


Taip, aš darysiu klaidų. Net jei jų nedarysiu, vis tiek manysiu, kad galėjau pasakyti geriau. Ir vis tiek renkuosi kalbėti. Išsakyti nuomonę, poziciją, išreikšti pritarimą arba nepasitenkimą. Neleisiu sau įstrigti į tobulumo spąstus ir tiesiog prabilsiu.


Žaisti pokalbį

Tai tokios 3 mano įžvalgos.


1. Kalba yra kaip šachmatai, nes turi tam tikrą struktūrą, hierarchiją ir taisykles. Jų mokotės iki pokalbio, o kai reikia kalbėti - neriate į tai.

2. Kalba turi logiką, kurią perprasti ar su kuria bent susipažinti yra naudinga, kad jaustumėtės geriau ir palengvintumėte minties raišką.

3. Galiausiai, pokalbis nėra kovos laukas, dažniausiai žmonės tiesiog keičiasi idėjomis, o tam būtinas atvirumas ir gebėjimas būti pažeidžiamu.


Vos tai išbandysite, pajudėsite iš sustabarėjimo taško. Galėsite žaisti pokalbį.


Saugiai pasipraktikuoti galite ir individualiose sesijose su Neringa.





Picture credit: Unsplash

42 peržiūros0 komentarų
Post: Blog2_Post
bottom of page