top of page
  • Writer's pictureNeringa Jagelavičiūtė

Kaip užsiprogramuoti sėkmei?

Atnaujinta: 04-19


Kada paskutinį kartą pasielgėte kitaip nei įprasta? Mes esame įpročių sutvėrimai. Taip efektyviau, patogiau. Bet kas, jeigu jūsų tikslas - patirti proveržį kurioje nors srityje?

Neseniai teko dalyvauti viename renginyje, kur ir kilo mintis apie sąsajas tarp programavimo, kalbos, rutinos pertraukimo ir paslaptingo sėkmės ingrediento.

Straipsnio gale rasite ne tik naudingų nuorodų, bet ir trumpą anglų kalbos užduotį apie empatiją!


Padovanok sau staigmeną


Pradžiai apie dovanas ir staigmenas. Puikiai žinome, kad žmonėms patinka dėmesys, o jį kartais parodome dovanomis. Ar tik ko nors nepamiršote? Pavyzdžiui, savęs? Anglų kalboje yra tokia frazė, praverčianti susipažinus su nauju žmogumi ar atėjus į darbo pokalbį. ''My world revolves around... [someting].'' Pažodžiui: ''Mano pasaulis sukasi aplink [kažką]''. Noriu jūsų paklausti - apie ką sukasi jūsų pasaulis? Pavyzdžiui, ''My world revolves around teaching and learning.'' Arba ''My life revolves around family, friends and career.'' Arba ''My life revolves around family and self-development.'' Praktiškai ši frazė leidžia jums įvardyti, kokie yra jūsų prioritetai. Akimirkai įsivaizduokite, kad prioritetas esate jūs pats (-i). Kaip galėtumėte save nustebinti?


Ir atrask save naujai


Čia panaudosiu dar vieną puikią frazę, kuri praverčia bendraujant, kai a) nesupratote, ką pašnekovas pasakė b) nesate tikras (-a), ar teisingai supratote. Frazė yra tokia: ''What do you mean by that?'' ''Pavyzdžiui: "What do you mean by ''save nustebinti''?'' Save nustebinti - tai nebūtinai save nudžiuginti. Nustebinkite save neįprastu pasirinkimu. Tarkime, jūs mėgstate veiksmo filmus. Nustebinkite save, nusipirkęs (-usi) bilietą į romantinę komediją. Arba, paprastai pietaujate dvyliktą valandą ir valgote biure atsineštinius pietus. Rytoj pietaukite pirmą valandą ir ne biure, o nueikite į šalia esančią užkandinę, geriau tokią, kurioje niekada nebuvote. Ir jau įsivaizduoju jūsų pakeltus antakius. Čia kas per staigmenos? Man tokios nepatinka! Ak tikrai? Ir iš kur jūs tai žinote? Jau bandėte? ...


Eksperimento prasmė - susitaikyti su rizika


Jei manote, kad anglų kalba yra nuobodi ir nepoetiška, galbūt dar neatradote jos žavesio. Veiksmažodis ''embrace'' angliškai reiškia 1. apkabinti, apglėbti 2. entuziastingai priimti, susitaikyti. Antrąja reikšme jį galime panaudoti tuoj pat: Embrace the risks! Tai reiškia, noriai, atvirai, džiugiai priimk riziką.


Šis eksperimentas gali būti rizikingas. Bent jau atrodo rizikingas tai tikrai. Bet rizika yra į abi puses - tiek maloniai nustebti, tiek nusivilti. Kadangi tai yra eksperimentas, pralaimėti jūs negalite. Jei nusivilsite, tapsite atsparesnis (-ė) nesėkmei. Jei apsidžiaugsite, maloniai nustebsite, tapsite atviresnis (-ė) naujovėms. O nauji keliai gali vesti ir į sėkmę! Ypač, jei jūsų sėkmės apibrėžimas neapsiriboja maloniu rezultatu, o pažinimu apskritai. Ką nors naujo apie save atrasti, suprasti - tai irgi sėkmė, ar ne?


Practice what you preach

Ši frazė reiškia, kad mūsų žodžiai turėtų atsispindėti mūsų veiksmuose (nes tik tada jie yra įkūnyti, prasmingi). Būdama mokytoja, puikiai žinau, kad studento pažangą labai stipriai lemia ir tai, kiek aš pati įkūniju tai, apie ką kalbu. Lengva pasakyti: "Labiau pasitikėk savimi". Bet jei sakau tai, sąmoningai praktikuodama pasitikėjimą, jeigu tai yra mano įvaldytas ir vis dar tobulinamas įgūdis, mano žodžiai nėra tušti ir juose glūdi tam tikra jėga. Užteks prisiminti save vaikystėje, jeigu jums buvo draudžiami kokie nors dalykai, o tėvai ar kitu suaugusieji tai sau leido - jų žodžiai neatsispindėjo veiksmuose ir todėl moralai nebuvo veiksmingi. Jie neišmokė jūsų to, ko mokė. Žmogus mokosi per pavyzdį. Vien žodžiais neišmokysi.


Mano netikėtas eksperimentas


Todėl pasidalinsiu, kaip suveikė mano rizikingas eksperimentas. Aš esu humanitarė. Technologijos pasaulis man artimas tik tiek, kad mokau internetu ir kuriu mokomąją medžiagą naudodamasi dizaino programa. Technologijos nėra sritis, kurioje jaučiuosi saugiai. Bet gavusi kvietimą užsukti į programuotojams skirtą konferenciją Build Stuff 2022, nedvejodama sutikau. Na ir ką gi jūs manote? Man ne tik buvo įdomu, man žiauriai patiko. Negana to, sugriuvo mano išankstinės nuostatos, kad programavimas yra sausa sritis. Pranešėjai ir pranešėjos buvo ryškios, iškalbingos asmenybės. Dalyviai - draugiški, atsipalaidavę žmonės. Na, negaliu generalizuoti, bet atmosfera išties buvo šilta, kūrybiška, draugiška. Stenduose dirbę įvairių technologijų kompanijų atstovai irgi gebėjo sudominti net mane, ne visai šios srities atstovę. Tarkime, Vinted dalijo ne rašiklius, o galimybę pasodinti medį ir sugalvoti jam vardą. Aišku, kad neatsispyriau tokiai ''žaliai'' pagundai. Accenture atstovai kantriai mokė, kaip naudotis virtualios realybės akiniais ir pasivaikščioti po Vilnių metavisatoje. Tai buvo pirmas kartas, kai išbandžiau virtualios realybės įrangą ir pabuvau metaverse! O suvis pribloškė tai, kad dalyviai galėjo prisėsti dešimčiai minučių, kad vienas iš trijų profesionalių vilniečių dailininkų per tokį trumpą laiką nupieštų asmeninę karikatūrą.


Idėjos gimsta netikėtai

Tiesą sakant, šio straipsnio pavadinimą parsinešiau iš konferencijos. Šnekučiuodama su karikatūras piešusiais dailininkais prisistačiau kaip mokytoja, menininkė, programuoti galinti ''tik'' emocijas - t. y. kad dažnai padedu žmonėms perprogramuoti baimę kalbėti. Tuomet iškart sulaukiau konkretaus klausimo: Tai kaip gi įveikti tą kalbėjimo baimę? Pamaniau, žmonėms ši tema aktuali, todėl metas parašyti straipsnį. Toje srityje, kurioje dirbu aš, sėkmė dažnai prilygsta laisvei reikšti mintis užsienio kalba, sklandžiai jas dėlioti. Taigi, kaip užsiprogramuoti sėkmei ir perprogramuoti baimę kalbėti?


Užsiprogramuoti sėkmei



Jau aptarėme įpročius ir būtinybę kartais ištrūkti iš įpročių lauko, kitaip dar vadinamo komforto zona. Tai nebūtinai tiesiogiai padės pasiekti norimą tikslą, bet ugdys bendrą jūsų atsparumą diskomfortui ir rizikai. Kalbos kontekste tokie netikėti poelgiai, kai nustebinate save, gali būti:

  • leistis užkalbinamam (-ai) užsieniečio turisto;

  • drįsti plėtoti pokalbį toliau, paklausiant, iš kokios šalies jis ar ji yra;

  • papasakoti apie naujai išgirstą anglų k. frazę savo draugui (gali būti, kad reikės paaiškinti, todėl pasirūpinkite pavyzdžiais!);

  • nusipirkti anglišką knygą ir ją reguliairai paskaitinėti (geriau rinktis paprastą, galbūt net tą, kurią jau skaitėte lietuviškai);

  • pabandyti užsisakyti maisto restorane angliškai;

  • išgirdus greta kalbant angliškai, bandyti užmegzti dialogą su tuo žmogumi ar žmonėmis;

  • parašyti elektroninį laišką senam pažįstamui angliškai, net jeigu seniai to nedarėte (prisiminkite - žmonėms patinka dėmesys!);

  • išsiųsti kalėdinį atviruką draugams ar giminaičiams, užrašytą angliškai (idėjų rasite mano straipsnyje Kalėdniai sveikinimai anglų kalba).


Baimė - ne vilkas, jūsų nesuės



Bet ji gali jus terorizuoti iš vidaus. Todėl geriau rektarčiais patampyti šį vilką už ūsų ir bandyti prasiveržti į diskomforto zoną (žr. sąrašą aukščiau).

Ką aš atsakiau tam žmogui renginyje, kai paklausė, kaip perprogramuoti savo baimę kalbėti? Du dalykus.


Pirma, nebijoti, kad kiti jus teis taip pat aršiai, kaip teisiate save patys. Žmonės dažnai yra geranoriški ir visai nelaukia, kol 'susimausite'. Visgi toks įsitikinimas labai gajus. Kartais iš žmonių, kurie dar tik ruošiasi tobulinti kalbos įgūdžius ir domisi galimybėmis mokytis su manimi, išgirstu kažką panašaus į 'Mano anglų kalba apgailėtina, todėl galėsite iš manęs prisijuokti'. Aš? Pasijuokti? Iš studento? Mano pasaulyje tai neįmanoma. Aš galiu būti gidas, mentorius, informuotojas, netgi linksmintojas, bet niekada nesugalvočiau juoktis iš žmogaus, kuris mokosi. Tai yra tipinis pavyzdys, kai savo begalinį savikritiškumą projektuojame į išorinį pasaulį, į kitus. Ir žinoma, dėl to dar labiau bijome prasižioti. Todėl būkite budrūs, koks baimės vilkas gyvena jumyse ir neleiskite jam perdaug įsišėlioti.


Antra, mažiau dėmesio skirti tam, kaip jaučiuosi pats (-i), o labiau susitelkti į tai, kaip šalia manęs man kalbant jausis aplinkiniai. Jei sakau pranešimą, dalyvauju susirinkime, kur reikia išreikšti nuomonę, verčiau nepervertinti savęs, savęs nesureikšminti. Taip, jūsų indėlis yra svarbus, bet galiausiai žmonės vis tiek dažniausiai galvoja apie save ir rūpinasi tuo, kokį įspūdį jie sudaro kitiems. Jei labiau rūpinsitės kitais, nušausite du zuikius: viena vertus, žmonės ims jumis pasitikėti, jūs tapsite jiems patrauklus (-i) kaip tik dėl to, kad retai kas elgiasi iš tikrųjų empatiškai. Antra, pergudrausite savo baimę, energiją skirdami kūrybiškumui, santykiui su kitu kurti.


Empatija - menas būti su žmogumi



Straipsnį norėčiau nukreipti būtent santykio kūrimo linkme. Baimės neįveiksite, jei laikysite ją priešu ir aršiai jai priešinsitės. Taip baimė neveikia. Užuot kovoję su baime, stiprinkite kitą, kūrybišką savo emociją - pavyzdžiui, geranoriškumą, supratingumą, atidumą kitam.


Kodėl? Smegenys efektyviai veikia tik tada, kai nejaučiate streso. Įsijungus streso signalui, kūne išsiskiria tam tikri (streso) hormonai, atitinkamai parengiantys jus sprukti arba pulti. Jūs užimate nebe kūrybinę, o gynybinę poziciją. Todėl išmintinga būtų užbėgti baimei už akių. Streso išvengti padės empatija. Smalsumas, kaip laikosi kitas, koks jis yra. Jei jūsų dėmesys sutelkiamas į tai, išsiskiria visai kiti (palankesni bendravimui ir kalbinei išraiškai) hormonai, dovanojantys tą išsvajotą laisvę kalbėti, būti savimi. Jūs tampate kūrybiški.


Kokie yra pagrindiniai empatijos principai? Apie tai sužinosite perklausę mokslininkės Brene Brown iliustruoto įrašo (tik 2:53 min).

Vaizdo įrašas Brene Brown on Empathy


Norintiems įsigilinti sukūriau klausymo užduotį. Jums tereikės įrašyti tam tikrus žodžius šiuose sakiniuose (atsakymų ieškokite po nuorodomis). Na, o kad labiau įsimintumėte, ką sužinojote, būtinai pasidalykite su kitais. Jei angliškai, tuo geriau!


Klausymo užduotis: įrašykite po vieną trūkstamą žodį. Nesvarbu, jei nežinote, kaip jis rašomas - rašykite, kaip girdite. Paskui pasitikrinsite rašybą ir reikšmę atsakymuose.


(0:14-0:19)

1) Empathy fuels a) ...................... . Sympathy drives b) .......................

(0:31-0:38)

2) Perspective taking. The c) ....................... to take a perspective of another person or d) .................. their perspective as their truth.

(0:38 - 0:39)

3) Staying out of e) ....................... Not easy as much as most of us do.

(0:44 - 0:47)

4) Recognizing emotion in other people and then f) .................... that.

(0:48 - 0:50)

5) Empathy is g) .................... with people.


Kitos nuorodos:

Konferencija Build Stuff

Daina Barry White - Practice What You Preach

Picture credit: Unsplash.com


Ats:

a) connection (ryšys, artumas) b) disconnection (atotrūkis, svetimumas) c) ability (gebėjimas) d) recognize (pripažinti) e) judgement (teisimas, vertinimas (pernelyg kritiškas) f) communicating (išreikšti) g) feeling (įsijautimas į kito būseną)



Naujausi įrašai

Rodyti viską
Post: Blog2_Post
bottom of page